Cătălin Teniță subliniază importanța dialogului, detensionării  și respectării status-quo-ului în Strâmtoarea Taiwan, condamnând orice acțiuni agresive într-o zonă fierbinte a mapamondului

(București, România – 12 iunie 2023)

În contextul recentelor acțiuni provocatoare ale Republicii Populare Chineze, inclusiv a incidentului grav în care o navă chineză a tăiat calea distrugătorului american Chung-Hoon în timpul unui exercițiu comun al marinei americane și canadiene în strâmtoarea care desparte insula Taiwan de China, precum și un alt incident în care 10 avioane de război chineze au trecut linia mediană care separă apele teritoriale ale Chinei de cele ale Taiwanului, deputatul independent de București și membru al Partidului REPER, Cătălin Teniță, a făcut o declarație fermă în Parlamentul României.

Săptămâna trecută, pentru prima dată în Parlamentul României, au fost rostite cuvintele „Eu sunt taiwanez”, atât în Hokkien cât și în Mandarină, cele mai folosite limbi în Taiwan. Această declarație a fost făcută pentru a afirma un adevăr simplu și ferm: nu ne putem permite o altă națiune martirizată de un regim dictatorial, după soarta Ucrainei. Nu putem permite ca Taiwanul să devină o țintă a dorințelor de expansiune politică, de control economic și societal, a unui regim care nu respectă drepturile omului în interior și regulile de bună vecinătate și colaborare în exterior.

Declarația vine în continuarea eforturilor pe care Teniță le depune în calitate de copreședinte al Alianței Interparlamentare privind China și al Clubului Formosa, pentru a ne asigura că regiunea Indo-Pacific nu este acaparată de un jucător nedemocratic precum Republica Populară Chineză.

Identitatea este cheia unei societăți libere și diverse, în care fiecare individ are dreptul de a-și exprima cultura, valorile și aspirațiile. În Taiwan, această identitate este înfloritoare, alimentată de o istorie bogată și de un popor dedicat valorilor democrației, libertății și respectului pentru drepturile omului„, a declarat Teniță în discursul său.

Teniță a subliniat, de asemenea, importanța păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, o zonă de importanță crucială pentru securitatea și prosperitatea la nivel mondial. El a reiterat intenția de a continua să susțină Taiwanul și de a face tot ce îi stă în putință pentru a asigura democrația sa, în timp ce consolidează legăturile strânse între Taiwan, UE, alte democrații europene și țările transatlantice.

Textul integral al declarației din Parlamentul României de miercuri, 7 iunie 2023, este următorul:

Dragi colegi,

„Wǒ shì táiwān rén!”

„Góa sī Tâi-oân lâng!”

Aceste două fraze, rostite astăzi pentru prima dată în Parlamentul României, înseamnă „Eu sunt taiwanez!”, în Mandarină și în Hokkien, două dintre limbile vorbite în Taiwan. Prin aceste cuvinte, cetățenii acestei țări își afirmă identitatea, o identitate pe care au dreptul de a o avea și de a o exprima liber. 

Identitatea este cheia unei societăți libere și diverse, în care fiecare individ are dreptul de a-și exprima cultura, valorile și aspirațiile. În Taiwan, această identitate este înfloritoare, alimentată de o istorie bogată și de un popor dedicat valorilor democrației, libertății și respectului pentru drepturile omului. 

Să nu uităm că, la fel ca în cazul oricărui popor liber, identitatea taiwaneză nu este definită de conflictele politice sau de liniile de demarcație pe hartă, ci de oamenii care își numesc această insulă cămin. Oameni care, în pofida presiunilor și provocărilor, continuă să lupte pentru democrație, drepturi civile și libertate.

Și de aceea, acum două săptămâni, am avut onoarea deosebită de a reprezenta România la întâlnirea inaugurală a Clubului Formosa, o adunare de peste 30 de parlamentari și europarlamentari care sprijină Taiwanul. 

Ca membru al grupului de prietenie România-Taiwan, am fost martorul unei întâlniri istorice care a reafirmat importanța păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, o zonă de o importanță crucială pentru securitatea și prosperitatea la nivel mondial.

În acest forum, am transmis un mesaj clar și puternic: orice dispute existente între cele două părți ale Strâmtorii Taiwan trebuie abordate prin mijloace pașnice și statu-quo-ul nu ar trebui schimbat unilateral, împotriva voinței poporului taiwanez. Orice comportament agresiv și imprudent nu numai că dăunează eforturilor de reconciliere, dar și escaladează inutil tensiunile în regiune, o acțiune căreia ne opunem ferm.

Taiwanul reprezintă un membru indispensabil al comunității internaționale, având mult de oferit într-o serie de domenii. Excluderea continuă a Taiwanului din organizațiile internaționale nu este în acord cu interesele globale. Susținem în mod

constant implicarea semnificativă a Taiwanului în întâlniri, mecanisme și activități ale instituțiilor multilaterale, inclusiv dar nu limitat la Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională a Aviației Civile, Organizația Internațională de Poliție Criminală și Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Taiwanul este un partener cheie și un aliat democratic în regiunea Indo-Pacific. Fiecare democrație, inclusiv Taiwan, are dreptul să dezvolte relații cuprinzătoare cu alte țări pentru a avansa interesele comune ale popoarelor lor și pentru a promova valorile libertății, democrației, drepturilor omului și statului de drept. Subliniem necesitatea urgentă de a consolida cooperarea noastră cu Taiwanul, cum ar fi prin stabilirea de acorduri de comerț, de investiții și sectoriale, pentru a îmbunătăți reziliența lanțurilor noastre de aprovizionare și a democrațiilor noastre.

Reiterăm intenția noastră de a continua să stăm alături de Taiwan și de a face tot ce ne stă în putință pentru a asigura democrația sa, în timp ce consolidăm legăturile strânse între Taiwan, UE, alte democrații europene și țările transatlantice, pentru a apăra valorile noastre comune și ordinea democratică liberală la nivel mondial.

Vă invit să vă alăturați acestei cauze, să susțineți participarea semnificativă a Taiwanului în instituțiile internaționale și să recunoașteți valoarea sa ca membru al comunității internaționale. Este timpul să ne consolidăm cooperarea cu Taiwanul, să stabilim acorduri de comerț, de investiții și sectoriale, pentru a îmbunătăți reziliența lanțurilor noastre de aprovizionare și a democrațiilor noastre.

Dreptul la dezvoltare, la promovarea valorilor de libertate, democrație, drepturile omului și statul de drept nu este un privilegiu, ci un drept fundamental. Acestea nu sunt doar valorile Taiwanului, ci și valorile noastre, valorile României, valorile Europei.

În încheiere, vreau să vă asigur că voi continua să stau alături de Taiwan și să fac tot posibilul pentru a asigura democrația sa, în timp ce consolidăm legăturile mai strânse între Taiwan, România, UE, alte democrații europene și țările transatlantice. Împreună, putem să apărăm valorile noastre comune și ordinea democratică liberală la nivel mondial.

Vă mulțumesc.

Cătălin Teniță – deputat de București, membru al Partidului REPER

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați la catalin.tenita@cdep.ro  sau +40723199611

—–––––

Despre Cătălin Teniță

MediaKit Cătălin Tenită – fotografii pentru ilustrarea materialelor de presă

https://catalin-tenita.ro/media-kit/

Cătălin Teniţă este deputat de Bucureşti, membru al partidului REPER, şi promovează în Parlament proiecte dedicate îndeosebi culturii şi educaţiei, drepturilor omului, acum şi cele care privesc susţinerea reală a angajaţilor şi micilor antreprenori. Dintre numeroasele sale iniţiative legislative, a dus la promulgare „Fără infractori pe buletinele de vot” şi reducerea TVA la cărţi şi publicaţii digitale.


Depune eforturi susţinute pentru proiecte dedicate copiilor – „Masa caldă la şcoală” şi „Mic Dejun Sănătos (Lapte şi Corn)” pentru copiii României -, dar şi bibliotecilor ca huburi comunitare şi deschizătoare de drumuri pentru tineri şi nu numai. Pe lista priorităţilor sale se află şi prevenirea şi combaterea traficului de persoane, sănătatea reproductivă a femeilor, susţinerea sectorului neguvernamental nonprofit, cerinţa integrităţii în funcţii a aleşilor, sancţionarea gravelor abuzuri împotriva drepturilor omului şi multe altele.


Despre Partidul REPER

Partidul REPER parte a grupului Renew Europe în Parlamentul European, grup politic condus anterior de Dacian Cioloş, fost prim-ministru al României şi fost comisar european, este primul partid din România condus în copreşedinţie de o femeie şi un bărbat, respectiv europarlamentarii Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, şi primul care aduce în discuţia publică reprezentarea egală a femeilor şi bărbaţilor în deciziile naţionale şi locale. Partidul REPER are 12 parlamentari în Parlamentul României și 5 europarlamentari

Propunem o Echipă pentru România conectată la realitatea zilnică, la nevoile concrete ale oamenilor, o echipă unită care să transforme ţara în bine. Putem face asta doar ÎMPREUNĂ în societate: cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu mediul academic, cu cele şi cu cei care vreţi să fiţi activi, care participaţi la viaţa comunităţii şi a ţării, oriunde aţi trăi. Ne dorim o construcţie politică care oferă şanse egale tuturor celor care se înscriu, care militează pentru îmbunătăţirea condiţiei femeii în România, o construcţie deschisă tuturor cetăţenilor cu iniţiativă, care pune accentul pe tineri, care este atent la nevoile antreprenorilor, dar şi ale categoriilor vulnerabile de persoane, în care regulile de funcţionare, programul politic şi statutul final sunt realizate colaborativ împreună cu membrii organizaţiei. Pentru că există o cale nouă. Există soluţii. Există o Românie mai bună. Există un REPER!

English Version:

Romanian MP Cătălin Teniță Emphasizes the Importance of Dialogue, Detente, and Respect for the Status Quo in the Taiwan Strait, Condemning Any Aggressive Actions in a Hotspot of the World

(Bucharest, Romania – June 12, 2023)

In the context of the recent provocative actions of the People’s Republic of China, including a serious incident in which a Chinese ship cut off the American destroyer Chung-Hoon during a joint exercise of the American and Canadian navies in the strait separating Taiwan Island from China, as well as another incident in which 10 Chinese warplanes crossed the median line separating China’s territorial waters from those of Taiwan, Bucharest’s independent deputy and member of the REPER Party, Cătălin Teniță, made a strong statement in the Romanian Parliament.

Last week, for the first time in the Romanian Parliament, the words „I am Taiwanese” were spoken, both in Hokkien and Mandarin, the most used languages in Taiwan. This statement was made to affirm a simple and firm truth: we cannot afford another nation martyred by a dictatorial regime, after the fate of Ukraine. We cannot allow Taiwan to become a target of political expansion desires, of economic and societal control, of a regime that does not respect human rights internally and the rules of good neighborliness and collaboration externally.

The statement comes in continuation of the efforts that Teniță makes as co-chair of the Interparliamentary Alliance on China and the Formosa Club, to ensure that the Indo-Pacific region is not monopolized by an undemocratic player such as the People’s Republic of China.

„Identity is the key to a free and diverse society, where each individual has the right to express their culture, values, and aspirations. In Taiwan, this identity is flourishing, fueled by a rich history and a people dedicated to the values of democracy, freedom, and respect for human rights,” Teniță said in his speech.

Teniță

also emphasized the importance of peace and stability in the Taiwan Strait, an area of crucial importance for global security and prosperity. He reiterated his intention to continue supporting Taiwan and to do everything in his power to ensure its democracy, while strengthening the close ties between Taiwan, the EU, other European democracies, and transatlantic countries.

The full text of the statement in the Romanian Parliament on Wednesday, June 7, 2023, is as follows:

Dear colleagues,

„Wǒ shì táiwān rén!”
„Góa sī Tâi-oân lâng!”

These two phrases, spoken today for the first time in the Romanian Parliament, mean „I am Taiwanese!”, in Mandarin and Hokkien, two of the languages spoken in Taiwan. Through these words, the citizens of this country affirm their identity, an identity they have the right to have and to express freely.

Identity is the key to a free and diverse society, where each individual has the right to express their culture, values, and aspirations. In Taiwan, this identity is flourishing, fueled by a rich history and a people dedicated to the values of democracy, freedom, and respect for human rights.

Let’s not forget that, just like in the case of any free people, the Taiwanese identity is not defined by political conflicts or demarcation lines on the map, but by the people who call this island home. People who, despite pressures and challenges, continue to fight for democracy, civil rights, and freedom.

And that’s why, two weeks ago, I had the special honor of representing Romania at the inaugural meeting of the Formosa Club, a gathering of over 30 parliamentarians and MEPs who support Taiwan.

As a member of the Romania-Taiwan friendship group, I witnessed a historic meeting that reaffirmed the importance of peace and stability in the Taiwan Strait, an area of crucial importance for global security and prosperity.

In this forum, I conveyed a clear and strong message: any existing disputes between the two sides of the Taiwan Strait must be addressed through peaceful means and the status quo should not be unilaterally changed, against the will of the Taiwanese people. Any aggressive and reckless behavior not only harms reconciliation efforts but also unnecessarily escalates tensions in the region, an action we firmly oppose.

Taiwan is an indispensable member of the international community, having much to offer in a range of areas. The continued exclusion of Taiwan from international organizations is not in line with global interests. We consistently support Taiwan’s significant involvement in meetings, mechanisms, and activities of multilateral institutions, including but not limited to the World Health Organization, the International Civil Aviation Organization, the International Criminal Police Organization, and the United Nations Framework Convention on Climate Change.

Taiwan is a key partner and a democratic ally in the Indo-Pacific region. Every democracy, including Taiwan, has the right to develop comprehensive relationships with other countries to advance the common interests of their peoples and to promote the values of freedom, democracy, human rights, and the rule of law. We underline the urgent need to strengthen our cooperation with Taiwan, such as by establishing trade, investment, and sectoral agreements, to improve the resilience of our supply chains and our democracies.

We reiterate our intention to continue to stand by Taiwan and to do everything in our power to ensure its democracy, while strengthening the close ties between Taiwan, the EU, other European democracies, and transatlantic countries, to defend our common values and the liberal democratic order at the global level.

I invite you to join this cause, to support Taiwan’s significant participation in international institutions and to recognize its value as a member of the international community. It is time to strengthen our cooperation with Taiwan, to establish trade, investment, and sectoral agreements, to improve the resilience of our supply chains and

our democracies.

The right to development, to promote the values of freedom, democracy, human rights, and the rule of law is not a privilege, but a fundamental right. These are not just Taiwan’s values, but also our values, Romania’s values, Europe’s values.

In conclusion, I want to assure you that I will continue to stand by Taiwan and do everything possible to ensure its democracy, while strengthening the closer ties between Taiwan, Romania, the EU, other European democracies, and transatlantic countries. Together, we can defend our common values and the liberal democratic order at the global level.

Thank you.
Cătălin Teniță – Bucharest deputy, member of the REPER Party

For more information, please contact catalin.tenita@cdep.ro or +40723199611

——————

About Cătălin Teniță
MediaKit Cătălin Tenită – photos for press materials illustration

Cătălin Teniță is a Bucharest deputy, a member of the REPER party, and promotes in Parliament projects dedicated especially to culture and education, human rights, now and those that concern the real support of employees and small entrepreneurs. Among his numerous legislative initiatives, he led to the promulgation of „No criminals on the ballot papers” and the reduction of VAT on digital books and publications.

He makes sustained efforts for projects dedicated to children – „Hot meal at school” and „Healthy Breakfast (Milk and Corn)” for the children of Romania -, but also libraries as community hubs and path openers for young people and not only. On his priority list are also the prevention and combating of human trafficking, women’s reproductive health, supporting the nonprofit non-governmental sector, the requirement of integrity in the functions of the elected, the sanctioning of serious abuses against human rights, and many others.

The REPER Party, part of the Renew Europe group in the European Parliament, a political group previously led by Dacian Cioloș, former Prime Minister of Romania and former European Commissioner, is the first party in Romania led in co-presidency by a woman and a man, respectively MEPs Ramona Strugariu and Dragoș Pîslaru, and the first to bring into public discussion the equal representation of women and men in national and local decisions. The REPER Party has 12 parliamentarians in the Romanian Parliament and 5 MEPs.

We propose a Team for Romania connected to daily reality, to the concrete needs of people, a united team that will transform the country for the better. We can only do this TOGETHER in society: with the business environment, with civil society, with academia, with those and those who want to be active, who participate in the life of the community and the country, wherever you live. We want a political construction that offers equal chances to all those who sign up, who militates for improving the condition of women in Romania, a construction open to all citizens with initiative, which emphasizes young people, which is attentive to the needs of entrepreneurs, but also of vulnerable categories of people, in which the operating rules, the political program, and the final status are made collaboratively together with the members of the organization. Because there is a new way. There are solutions. There is a better Romania. There is a REPER.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish