Scrisoare pentru colegii din USR.
Am vorbit pe larg despre plecarea mea în scrisoarea adresată colegilor și într-un mesaj video.
De la 1 septembrie, m-am alăturat colegilor care au fondat Partidul REPER.
Cred că responsabilitatea mea actuală este să aduc împreună oamenii care înțeleg că suntem la mijlocul drumului către o Românie mai bună și că nu putem sta deoparte. De aceea, voi căuta să coagulez alături de ei o mișcare reformatoare pentru România.
Nu este un abandon. Mă alătur unor colegi de-ai noștri care sunt îndreptățiți să fie reprezentați și ale căror energii trebuie utilizate în politică, colegi care acum construiesc Partidul REPER.
Le mulțumesc în mod deosebit colegilor din echipa CURAJ pe lista cărora am candidat la președinția partidului. Cred ca opțiunea lor de a rămâne în partid ca un grup de reformă internă este o opțiune la fel de validă și de curajoasă ca aceea de a construi alternative din exterior, și îi îndrum pe toți cei care decid să rămână în partid să îi susțină.
Rămân în continuare deschis proiectelor din USR și vă stau oricând la dispoziție pentru consultări și întrebări în cadrul cabinetului parlamentar. Cred în partide deschise, în care cei care au viziuni comune dialoghează și lucrează împreună într-un mod deschis și eficient.
Vă invit să fiți alături de mine, alături de noi. Vă invit să lucrăm împreună și în 2024 să trecem împreună pragul speranței, prin muncă susținută!
1. Nu este o decizie pe care am luat-o ușor.
Este o decizie pe care am luat-o căutând să înțeleg care îmi sunt responsabilitățile, care sunt așteptările celor care au plecat din partid sau ale celor care m-au susținut, dar mai ales care sunt așteptările electoratului nostru.
Dar vreau să fie foarte clar: îi respect în egală măsură pe cei care au decis să lucreze pentru a face în USR un vehicul al schimbării, inclusiv prin susținerea acelor modificări de statut și cultură necesare pentru a asigura coerența de valori între acțiunea politică națională și cea internă. Eu cred însă că concurența politică este o cale prin care se asigură astfel de schimbări.
2. Mai avem doi ani până la alegerile din 2024. Ce credem că se va întâmpla atunci dacă mergem pe același drum?
Din păcate, acum situația nu este deloc bună. Nu putem spera că România va merge pe calea reformelor reale dacă lucrurile vor continua în direcția de acum.
3. Cine poate aduce schimbarea?
Este responsabilitatea opoziției să creeze o alternativă la propunerile coaliției de guvernare. A opoziției democratice, susținătoare a valorilor europene. Este responsabilitatea acestei opoziții să fie o voce puternică, care să inspire și să mobilizeze societatea. Și care să o protejeze de pericolul populismului deșănțat, al apelului la gândirea tribală, la tentația autoritarismului și a discursului politic violent.
Din păcate, actuala opoziție democratică pare că nu își înțelege rolul foarte bine. Din păcate, alienarea multora dintre foștii membri de partid, susținători sau alegători, este un fapt evident, probat prin cifre și sondaje. Din păcate, în cei doi ani care au trecut de la alegeri, noi nu am izbutit să câștigăm mai multă încredere, ci am pierdut încredere în dispute sterile, în comportamente arogante sau superficiale. Și asta pentru că nu am reușit de multe ori să interiorizăm mecanisme și proceduri interne care să favorizeze echitatea și transparența, care să potențeze implicarea, deschiderea către exterior, acțiunea entuziastă a membrilor.
Și tocmai de aceea, responsabilitatea schimbării ne aparține în primul rând nouă, celor care am promis o altfel de politică.
Le mulțumesc colegilor din echipa CURAJ pe lista cărora am candidat la președinția USR. Cred ca opțiunea lor de a rămâne în partid ca un grup de reformă internă este o opțiune la fel de validă și de curajoasă ca aceea de a construi alternative din exterior, și îi îndrum pe toți cei care decid să rămână în USR să îi susțină.
4. De aici pornim la drum.
Eu nu plec din partid pentru că e mai simplu așa.
Doresc să contribui alături de colegii mei la o construcție politică mai bună.
Sunt antreprenor, cred în concurență. Cred că doar prin oferirea de opțiuni reale în viața politică putem să mergem înainte. Cred că cei care doresc să se implice politic trebuie să aibă variante, dacă e să aibă o voce. Cred că electoratul trebuie să aibă mai mult de o variantă, dacă e ca vocea lui să fie ascultată.
Eu plec să construiesc pentru ca cei care au mers la vot cu speranță în 2019 sau 2020 să nu spună „Nu am cu cine vota în 2024, deci stau acasă”.
Eu plec pentru a-i reprezenta pe colegii mei din PLUS sau USR care au ieșit în stradă în 2017-2020, civic sau politic, dar care acum s-au retras din viața politică. Eu știu că s-au retras nu pentru că nu mai vor să audă de România, ci pentru că iubesc România mult prea mult ca să se joace de-a politica, având însă sentimentul de irelevanță. Eu știu că ei sunt încă acolo și că o mișcare politică relevantă, onestă și clară îi va activa.
Pe mulți deja i-a activat, de fapt. În jurul meu sute de oameni doresc să mai facem o încercare. Să punem din nou umărul, acum cu mai multă experiență. Să ne ciondănim mai puțin pe capra altuia, să ne pese mai mult de grădina noastră. Să facem lucrurile nu pentru că suntem împotriva cuiva, ci pentru că știm că e nevoie de implicarea noastră.
Și încă ceva: sunt recunoscător colegilor din USR. Le mulțumesc celor mai mulți dintre el. Și, mai ales, îi asigur de tot sprijinul meu. Fie că vorbim de colegi din parlament sau din autoritățile locale, sau de membri fără funcții publice, eu voi fi deschis la propunerile lor. Drumurile noastre vor merge mult timp împreună. Schimbarea României este responsabilitatea noastră în egală măsură.
5. România are nevoie de noi!
Cu fiecare ciclu electoral am mai făcut câte un pas în direcția unei Românii europene, moderne, democrate. Miza este ca de data aceasta, în 2024, să facem pasul decisiv.
Putem să facem acest lucru pregătindu-ne mult mai bine decât acum doi-trei ani. Lăsând vorbăria pentru alții și concentrându-ne pe nevoi și pe soluții reale.
Vă spun la ce voi lucra eu alături de oamenii din echipa mea extinsă în perioada următoare:
- Un set de ghiduri pentru aleșii locali, pe teme ce țin de biblioteci ca huburi digitale, surse de energie regenerabilă pentru comunități, îmbunătățirea condiției femeii și limitarea abuzurilor împotriva acestora, masa caldă școlară ca normalitate în învățământ.
- Un centru comunitar la București unde să implicăm voluntarii care vor să ajute în domeniul sănătății, al educației, protecției mediului și al interacțiunii cu administrația. Un loc în care să aflăm problemele și să testăm soluțiile.
- Mai presus de toate, o viziune de echipă în politică. O cultură bazată pe colaborare, pe identificarea de probleme, pe argumentare și cifre, pe respect acordat experților și practicienilor dintr-un domeniu. O cultură bazată pe entuziasm și transparență, nu pe șefisme și pe opacitate.
Lucrurile acestea le voi face alături de oameni admirabili, dedicați ideii de implicare în viața politică. Le sunt atât de recunoscător că ei sunt alături de mine. Și mă simt norocos că pot să fiu alături de ei.
Vă invit așadar alături de mine și de colegii mei pentru ca în următorii ani să facem acest pas hotărât.
Să ne organizăm, să lucrăm acele politici publice, să prezentăm acele idei, să ducem acele dezbateri, să atragem acele echipe de experți, să promovăm acele soluții de care România are nevoie.
Vă invit să fiți alături de mine, alături de noi. Vă invit să lucrăm împreună și în 2024 să trecem împreună pragul speranței, prin muncă susținută.
Cu energie, poftă de lucru împreună și convingerea că vom face o treabă excelentă,
Cătălin Teniță,
deputat ales pe listele USR PLUS în circumscripția București