Comunicat de Presă: Cătălin Teniță inițiază acțiuni în justiție pentru anularea taxei abuzive de salubrizare din Sectorul 4

(București, 4 aprilie 2024) – Deputatul Cătălin Teniță, parlamentar de București, împreună cu Partidul REPER București și cu Asociația EcoCivica, anunță inițierea procedurilor judiciare pentru suspendarea și, ulterior, anularea HCL nr. 321/18.12.2023 a Consiliului local Sector 4, o hotărâre ilegală impusă de primarul Daniel Băluță (PSD) care afectează în mod substanțial micro antreprenorii Sectorului 4. Vorbim despre un număr de peste 30.000 de persoane, reprezentând peste 15% din populația activă a sectorului 4.

 Această hotărâre dată de primarul Băluță și de majoritatea PSD-PNL din Consiliul local impune o taxă disproporționată de gestionare a deșeurilor pentru toate persoanele juridice din Sector, taxă ce este de cinci ori mai mare decât cea aplicată persoanelor fizice, stabilindu-se la un minim de 190 lei/lună. Această măsură afectează în mod direct chiar și microîntreprinderile sau persoanele fizice autorizate (PFA-uri) care nu desfășoară activitate economică sau care își desfășoară activitatea în alte sectoare sau localități.

În plus, prin condiționarea de plata acestei taxe abuzive a acordării autorizațiilor de funcționare, a avizelor sau a altor documente necesare din partea primăriei, contribuabilii se văd forțați să accepte această sarcină financiară nejustificată. Este de remarcat faptul că o tentativă similară a fost demarată de către primărie și în 2018, însă a fost anulată în 2023 printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Repetarea acestui demers ilegal, într-o formă ușor modificată, este un exemplu clar de abuz în serviciu din partea administrației locale conduse de primarul Daniel Băluță.

Cătălin Teniță, deputat de București și reprezentant al Partidului REPER, a declarat: 

„Este inadmisibil ca, într-o perioadă în care mediul de afaceri se confruntă cu provocări economice uriașe, administrația locală să impună astfel de taxe exorbitante care penalizează în mod aberant și nejustificat activitatea economică. Dacă profitabilitatea medie a microîntreprinderilor din Sectorul 4 este de aproximativ 11.000 lei pe an, conform datelor din 2022, înseamnă că această taxă de 2.400 lei pe an reprezintă o suprataxare de peste 20% pe profit, ceea ce este injust și inechitabil. Chiar în acest weekend a venit către mine o familie în care mama, rămasă acasă cu un copil mic, cu un PFA inactiv, și tatăl care are un micro cu punct de lucru în alt sector, plătesc împreună 460 de lei lunar ca taxă de gunoi. Așa ajută domnul Băluță tinerele familii la început de drum?”

Prin acest demers, Cătălin Teniță, împreună cu Partidul REPER București și Asociația EcoCivica, își exprimă ferm angajamentul de a lupta împotriva abuzurilor și de a proteja drepturile contribuabililor și ale mediului de afaceri din Sectorul 4 și din întreaga capitală. 

Cătălin Teniță este candidatul oficial al Partidului REPER la Primăria Sectorului 4. Acesta își asumă angajamentul ferm că, în prima zi a mandatului său ca primar al Sectorului 4, va anula această taxă abuzivă și va iniția procedurile pentru restituirea în cel mult 60 de zile a sumelor încasate injust de către administrația actuală condusă de Primarul Daniel Băluță, inclusiv pe cele din anii 2018-2023. Această măsură reprezintă un pas crucial în restabilirea echității și în susținerea mediului de afaceri local, confirmând angajamentul lui Teniță față de principiile transparenței, corectitudinii și susținerii comunității.

Foto: Președintele REPER București, Cătălin Teniță / Sursa foto: Inquam Photos/Saul Pop, via DIGI 24.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

One Response

  1. Va salut, cum se face ca sunteti singurul care a depus contetatie pe cea mai mare hotie din sectorul 4, unde sunt restul, cum sa maresti taxa de la 44 lei la 190 lei si nimeni sa nu se sesizeze. Ce se intampla in cosiliu local sect 4???? Succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ro_RORomână