Economia României stă la fel de mult în femeile de serviciu, în bone, în zugravi, șoferi, cât stă în programatori sau contabili. Despre contractele de muncă fracționate

Economia României stă la fel de mult în femeile de serviciu, în bone, în zugravi, șoferi, cât stă și în programatori, marketeri sau contabili. Oricum mai mult decât stă în funcționari plătiți cu dublul salariului mediu pe economie sau în politicieni care stau de pomană.

Foto: Bogdan Dincă
Foto: Bogdan Dincă

Halal „Prin noi înșine!”, PNL!

Halal solidaritate cu cei vulnerabili, PSD!

Una pentru PSD:

Domnul Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă de la Camera Deputaților, ne spune că economia nu stă în femeile de serviciu. Cu referire la impunerea CAS/CASS la valoarea salariului minim la 8 ore, chiar dacă vorbim de contractele de muncă fracționate.

Ei bine, poate domnul Solomon ar trebui să se gândească la milioanele de români care au plecat din țară să facă astfel de joburi în vest pentru niște venituri cât de cât decente. Nu toți suntem programatori, geneticieni sau specialiști în inginerie. Și faptul că mulți oameni ajung să facă joburi mai puțin calificate e legat și de faptul că educația generează cel puțin 40% analfabeți funcțional. Și asta e vina celor care au gestionat educația timp de 30 de ani.

Și da, economia stă la fel de mult în femeile de serviciu, în bone, în zugravi, soferi, cât stă în programatori, marketeri sau contabili. Oricum mai mult decât stă în funcționari plătiți cu dublul mediului pe economie sau în politicieni care stau de pomană.

–––

Una pentru PNL:

Nu e vorba doar despre femeia de serviciu în mărirea de taxe pe care ați promovat-o voi, partidul care ar trebui să susțină în guvern interesele clasei medii.

1. Ați mărit impozitul pe dividende al companiilor cu 60% (de la 5% la 8%). Gândiți-vă ce ar însemna ca o componentă din coșul zilnic să fie mărită în felul ăsta.

2. Ați tăiat posibilitatea microîntreprinderilor fără angajați de a plăti 3% din venit, forțând fie angajarea (cu CASS/CAS de rigoare – evident la normă întreagă), fie 16% pe profit. Cu alte cuvinte, i-ați omorât pe cei aflați la început de drum care vor să încerce marea cu degetul în antreprenoriat fără să se expună foarte mult.

3. Deducerea de 40% de la impozit pe chirii a fost eliminată. Cu alte cuvinte, nu există nici o cheltuială deductibilă pentru întreținerea proprietăților date spre chirie. În condițiile în care liberalii ar trebui să încurajeze veniturile pasive din exploatarea inteligentă a capitalurilor proprii.

4. Venituri din activități independente (PFA) sau drepturi de autor. Acum se taxa CASS/CAS la echivalent 12 salarii anuale. S-a trecut la 24. Creștere 100%, adică 6120 lei/an. Păi de ce să încurajăm creativitatea și munca? Și ca să fie și mai clar, aceste taxe se datorează suplimentar și dacă deja le plătești o dată ca salariat.

Și ar mai fi:

* scăderea pragurilor la microîntreprinderi de la 1 mil la 500.000 euro;
* taxarea obligatorie la profit pe Horeca;
* creșterea TVA-ului la Horeca de la 5% la 9% (80% creștere);
* scăderea plafonului privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale la norma de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.

Pe scurt: ce a făcut Guvernul zilele acestea e un asasinat economic al clasei mijlocii, cea care ar trebui să facă o Românie modernă și prosperă.

Pentru a menține și a crește numărul de sinecuri, pensiile speciale, numirile de incompetenți în administrație, este sacrificată clasa medie. Într-un moment extrem de sensibil pentru evoluția ei și pentru perspectivele economiei României.

Halal „Prin noi înșine!”, PNL!

Halal solidaritate cu cei vulnerabili, PSD!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish