Deputatul Cătălin Teniță: Lumea democratică are nevoie de acțiune comună pentru a limita abuzurile Chinei în privința drepturilor omului

Washington DC, 15 septembrie 2022: Guvernul de la Beijing trebuie să se alinieze valorilor afirmate la nivel internațional referitoare la statul de drept și respectarea drepturilor omului, în interiorul și în afara granițelor sale, să respecte sistemul de guvernământ al Taiwanului, dar și aspirațiile democratice ale locuitorilor din Hong Kong, și să permită investigarea internațională a acuzațiilor privind abuzurile din Regiunea Autonomă Xinjiang.

Grupul reprezentanților de state în IPAC Global, Washington DC, 14 septembrie 2022
Grupul reprezentanților de state în IPAC Global, Washington DC, 14 septembrie 2022

Statele democratice sunt decise să reacționeze împotriva oricăror acțiuni ale Partidului Comunist Chinez care reprezintă încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, prin excluderea din lanțurile de aprovizionare a produselor fabricate prin muncă forțată, sancționarea autorilor de abuzuri și fapte de corupție prin înghețarea activelor acestora și interdicții de călătorie (legislație Magnitsky), suspendarea acordurilor de extrădare și revizuirea urgentă a acordurilor de cooperare judiciară și polițienească.

În același timp, parlamentarii IPAC sunt hotărâți să ofere susținere consolidării schimburilor economice dintre Taiwan și alte state democratice și să depună eforturi pentru participarea Taiwanului în activitățile organizațiilor internaționale precum OMS, OACI, INTERPOL sau UNFCCC.

„După invazia Ucrainei, am înțeles cu toții că nu putem trăim insular. Iar de câțiva ani, a devenit limpede că în momentul acesta China nu este doar cel mai mare exportator al lumii în sensul economic, ci începe să exporte și atitudini autoritare, chiar totalitare.

Promisiunile Chinei în arena internațională își pierd credibilitatea. Cazul Hong Kong e edificator. S-a promis «o țară, două sisteme», însă în practică au fost zdrobite toate forțele democratice, odată cu exilarea tuturor vocilor dizidente. Trebuie să înțelegem că în acest moment avem nevoie mai mult ca oricând de un sistem comun de protecție a drepturilor omului și a valorilor democratice, a principiilor fondatoare”, arată deputatul Cătălin Teniță, prezent săptămâna aceasta la Summitul Alianței Interparlamentare privind China (IPAC), desfășurat la Washington.

Deputatul Cătălin Teniță este co-președinte al filialei române a Alianței Interparlamentare privind China (IPAC), România fiind reprezentată la Washington de trei membri ai Camerei Deputaților: Cătălin Teniță (REPER), Alexandru Muraru (PNL) și Pavel Popescu (PNL).

Obiectivul Alianței Interparlamentare cu privire la China (IPAC) este de a sensibiliza guvernele statelor democratice cu privire la provocările legate de ascensiunea Republicii Populare Chineze în ceea ce privește statul de drept, valorile democratice și drepturile fundamentale ale omului, în vederea identificării unor instrumente comune care să limiteze potențialele amenințări pentru ordinea globală din partea Partidului Comunist Chinez. Printre țările reprezentate se numără Albania, Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cehia, Fiji, Germania, India, Irlanda, Japonia, Kosovo, Lituania, Muntenegru, Olanda, Macedonia de Nord, Noua Zeelandă, România, Marea Britanie și Ucraina, dar și instituția Parlamentului European.

 

Termenii Declarației comune adoptate în cadrul Summitului, unde sunt prezenți reprezentanți ai 30 de state

În cadrul Summitului IPAC a fost adoptat Declarația comună care afirmă sprijinul pentru parcursul democratic al Taiwanului, pentru aspirațiile democratice ale locuitorilor din Hong Kong, pentru respectarea drepturilor omului în interiorul granițelor Republicii Populare Chineze și investigarea acuzațiilor privind abuzurile din Regiunea Autonomă Xinjiang. Totodată, se afirmă sprijinul pentru Ucraina și decizia de sancționare a companiilor chinezești care acordă Rusiei sprijin militar, logistic sau de altă natură în acest război ilegal.

Semnatarii Declarației s-au angajat să lucreze împreună pentru a identifica instrumente comune de presiune asupra Republicii Populare Chineze ori de câte ori aceasta riscă să pună în pericol ordinea internațională bazată pe statul de drept și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Principalele cinci angajamente din Declarație vizează:

1. Adoptarea legislației vizând excluderea din lanțurile de aprovizionare naționale a produselor fabricate prin muncă forțată;

2. Adoptarea legislației de tip Magnitsky pentru sancționarea autorilor de abuzuri împotriva drepturilor omului și a autorilor de fapte de corupție;

3. Suspendarea tuturor acordurilor de extrădare cu Republica Populară Chineză și Regiunea Administrativă Specială Hong Kong și revizuirea urgentă a tuturor acordurilor de cooperare judiciară și polițienească;

4. Sprijinirea creșterii cooperării economice și a schimburilor comerciale între Taiwan și alte state democratice și continuarea eforturilor pentru includerea semnificativă a Taiwanului în funcționarea organizațiilor internaționale precum OMS, OACI, INTERPOL sau UNFCCC.

5. Impunerea de sancțiuni, inclusiv prin înghețarea activelor, împotriva entităților din Republica Populară Chineză care sprijină complexul industrial militar și de apărare al Rusiei sau care au sprijinit strategiile de dezinformare și propagandă ale Rusiei la nivel internațional.

Alianța Interparlamentare privind China (IPAC) reunește state cu un țel comun. Mai exact, aceste state înțeleg că vom interacționa economic și politic cu Beijingul, dar că trebuie să facem acest lucru în baza unui set de principii și valori clare, comune. Vorbim despre:

– valorile democrației;
– drepturile omului și declarația privind drepturile omului – pe care inclusiv China a semnat-o;
– protecția mediului;
– protecția proprietății;
– dreptul la muncă;
– protecție substanțială în muncă.

Deputatul Cătălin Teniță este co-președinte al filialei române a Alianței Interparlamentare privind China (IPAC).

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish