Fără masă caldă pentru copiii Brașovului sau Cum se pierde un program esențial doar pentru că majorității PSD-PNL din consiliul local nu îi pasă de elevi

PNL și PSD au decis să taie din fașă programul de alimentație școlară propus de primarul Brașovului, Allen Coliban. Tocmai acum, într-un an în care creșterile de prețuri vor apăsa bugetele multor familii, mai ales acele familii care au copii la școală.

13907784BB134F620A07BE84CD592790

Masa școlară de prânz e o componentă cheie a incluziunii în educație. Mai mult, o masă caldă la școală este esențială pentru reducerea abandonului școlar, pentru creșterea performanței academice, a nivelului de socializare între copii, pentru scăderea diferențelor ce decurg din statutul părinților și altele asemenea.

În subsidiar, dar extrem de important, masa școlară ridică economiile comunităților, scade violența domestică în acele comunități și oferă mai multă independență economică femeilor.

Dar asta e doar teoria. Important e faptul că un primar a venit cu un model de implementare al unui astfel de program, bazat pe o cantină centralizată, cu costuri și calitate previzibile și măsurabile, cu un sistem bine pus la punct de livrare, cu reguli de igienă și de nutriție extrem de riguroase. Exact pe modelul finlandez.

Este vorba despre Allen Coliban, primarul Brașovului, și despre echipa lui. Oameni care și-au făcut temele. Care au identificat și sursele de finanțare.

Cu toate acestea, zilele trecute, când au venit cu propunerea în fața Consiliului Local, majoritatea PSD-PNL a respins, efectiv, acest program.

De ce? După mine, un astfel de program ar fi fost prea bun pentru cetățeni. Ar fi arătat că chiar se pot face programe bune de masă școlară în România și că nu trebuie să stăm doar să vorbim din cărți sau să rămânem blocați ani întregi în programe-pilot pe două-trei școli.

Dar un astfel de program ar însemna voturi în plus pentru Coliban și USR PLUS dacă ar fi bine implementat. Ar însemna apreciere din partea cetățenilor: „Uite că se poate face ceva!”

Așa că PNL și PSD au decis să nu riște. Și au tăiat din fașă programul de alimentație școlară propus de primarul Brașovului, tocmai acum, într-un an în care creșterile de prețuri vor apăsa bugetele multor familii, mai ales acele familii care au copii la școală.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish