OUG-ul pe energie va genera falimente în lanț în domeniul energetic, fără să ducă la scăderea prețurilor

OUG pe energie dată de guvernul Ciucă ieri va genera falimente în lanț în domeniul energetic, fără să ducă la prețuri mai mici sau să reducă deficitul de producție.

Taxarea cu 98% a diferenței de preț între vânzarea și cumpărarea de energie nu ține cont de faptul că companiile furnizoare de energie deja finanțează un capital de lucru de peste 10 miliarde, capital care în cea mai mare parte provine din împrumuturi în sistemul bancar, la o marjă a dobânzii de cel puțin 7-8% pe an.

Necesitatea asta de finanțare provine din faptul că guvernul nu a plătit nici acum sumele stipulate în lege pentru compensările de preț acordate din noiembrie anul trecut.

Guvernul nu a ținut cont de faptul că prețul la energie este reglat de piața la nivel european și, prin urmare, în nici un caz o astfel de măsură nu poate duce la prețuri mai mici. Ce va face, însă, este să pună furnizorii români în imposibilitatea de a-și onora contractele, cu efecte cascadate asupra întregului lanț energetic.

În mod esențial, asta înseamnă că respectivii furnizori își vor declara falimentul, ceea ce va declanșa riscuri majore în sistemul energetic, dar și în sistemul bancar.

Cer Băncii Naționale să furnizeze de urgență o estimare a riscurilor pe care le-ar presupune pentru sistemul bancar declararea falimentului de care marii furnizori din domeniul energetic, cu milioane de clienți casnici!

Soluția de urgență este abrogarea OUG-ului de îndată în cursul zilei de astăzi și coordonarea măsurilor împreună cu Comisia Europeană, care va anunța măsurile de depășire a crizei energetice pe 9 septembrie.

Nu ideea de suprataxare e problema, ci modul în care aceasta este așezată. Logica suprataxării trebuie să se refere la profitul unei companii. De pildă, se taxează X% pentru diferența de profit fată de media ultimilor 5 ani, raportat la volumele tranzacționate. Însă a taxa diferențele de prețuri e o metodă aberantă care fie va fi anulată, fie va băga un sector în insolvență, cu consecințe pentru întreaga populație.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish