Senatul Cehiei a găzduit astăzi delegația Parlamentului Taiwanului, condusă de domnul You Si-kun, președinte al forului legislativ taiwanez. Am avut onoarea să particip, în calitate de copreședinte al IPAC România (Interparliamentary Alliance on China), la toate momentele acestei vizite istorice, alături de senatorul francez Andre Gattolin, la invitația colegului nostru de IPAC, senatorul ceh Pavel Fisher (una dintre personalitățile cele mai proeminente ale politicii cehe, președintele Comisiei de Politică Externă a senatului).
You Si-kun, președintele forului legislativ taiwanez, este cel mai inspirațional politician pe care l-am cunoscut, prin modestia, compasiunea, erudiția și sentimentul de muncă pe care îl emană. Un om care a luptat o viață pentru a face din Taiwan o democrație prosperă pentru cetățenii săi.
Sunt multe de spus, dar notez acum doar câteva gânduri pe scurt:
1. Indiferent de terminologia folosită, o invazie este o invazie. Iar acum Taiwan riscă o invazie din partea Republicii Populare Chineze.
Șeful de staf al Parlamentului taiwanez îmi spunea că, de trei ani, populația civilă trăiește sub teroarea celor 2200 de rachete ațintite către orașele Taiwanului, nu către baze militare. Că presiunea psihologică, exercitată prin amenințări verbale și prin încălcări ale suveranității navale și aeriene, crește zi de zi. Că până și copiii mici simt angoasa părinților și că, efectiv, toți se tem de un război care amenință să distrugă societatea lor deschisă, incluzivă și prosperă.
2. O operațiune în forță a RPC în Taiwan poate fi prevenită nu prin băgarea capului în nisip sau prin datul din coadă la potențialul agresor, ci prin solidaritate internațională, prin semnalizarea clară că orice act neconform cu principiile dreptului internațional va avea consecințe majore și prin acțiuni clare și neechivoce în direcția protejării drepturilor omului (uigurii, tibetanii, persoanele cu opțiuni religioase, Hong Kong), precum și prin alinierea Chinei la normele privind protecția muncii și a mediului înconjurător, respectarea proprietății intelectuale etc.
3. Taiwanul este societatea cea mai democratică din Asia. O arată topurile. Atât la nivelul exprimării opțiunilor politice, cât și la nivelul diversității și incluziunii. A sprijini democrația pe continentul care va da direcția lumii în secolul acesta este o obligație a tuturor.
4. Felicitări leadershipului politic ceh care are curaj și claritate morală. Care are tăria să rostească apăsat că principiile democratice contează chiar și atunci când inamicii lor sunt adversari precum Rusia sau Republica Populară Chineză, nu doar pigmei politici nepericuloși.
Vorbeam ieri cu o prietenă stabilită aici despre caracterul poporului ceh. Istoria lor este istoria curajului de a se opune unor imperii enorme când au simțit că luptă pentu cauza justă (cu Dumnezeu de partea lor, cum ar zice Bob Dylan și sigur a gândit Jan Hus).
Un fragment din discursul rostit în Senatul Cehiei, în întâlnirea dintre delegația parlamentară taiwaneză, condusă de You Si-kun, și reprezentanții Alianței Interparlamentare cu privire la China – IPAC):
„Stimați colegi legislatori,
Poate că este mai puțin importantă terminologia pe care vor unii să ne-o impună sau să ne-o interzică, fie că vorbim de țări sau popoare, națiuni sau teritorii.
Noi trebuie să slujim societăți. Iar societățile au caracterul lor aparte, indiferent dacă vorbesc sau nu limbi în comun cu alte societăți. Caracterul lor e dat de valorile și de aspirațiile comune. Și fiecare legislator în slujba unei societăți trebuie să aibă ca principal obiectiv supraviețuirea, dezvoltarea, libertatea și demnitatea acelei societăți care i-a dat mandatul de reprezentare.
Dar tocmai pentru că noi, cei care credem în libertate și în drepturi ale individului, considerăm că aceste valori trebuie să se aplice tuturor, rezultă că nu ne poate păsa doar de societatea noastră. Trebuie să ne pese, în egală măsură, și de celelalte societăți, cele a căror libertate este pusă în pericol de autocrații.
Vaclav Havel vorbea despre Europa ca responsabilitate.
Trebuie să înțelegem ceva. La capătul celălalt al Asiei s-a dezvoltat, în ultimii 30-40 de ani, un mic colțisor de Europă. Se numește Taiwan și este o societate care crede în drepturi și libertăți, în incluziune și servicii publice accesibile tuturor, în dreptul la educație și sănătate, în oportunități pentru toți, în demnitate umană, în transparență, în libertatea de expresie și de întrunire.
Acest colț de Europă aflat acolo trebuie să fie protejat de noi, Europa de aici. Acea bucățică de Europă de acolo e pariul nostru cu viitorul. Este canarul din mină. Supraviețuirea și dezvoltarea sa poate însemna, pe viitor, o lume mai bună pentru noi toți. Pierderea sa poate să fie semnul unui viitor întunecat pentru întreaga planetă, un viitor în care autocrația a sugrumat ideea de individ și de libertate, în care există o voce unică, una care dictează viața tuturor la modul cel mai totalitar.
Suntem aici pentru a susține cu tot ce putem acea bucată de Europă din estul extrem al Asiei.”
3 răspunsuri