Raportul meu de activitate în Parlamentul României, sesiunea de toamnă 2022

Dragi oameni care m-ați votat, 
Dragi oameni care îmi plătiți salariul din impozitele voastre,
E foarte simplu să justifici în multe cuvinte făcutul de nimic și de nimicuri. Așa că aș vrea să vă spun în puține cuvinte ce am făcut în Parlament în toamna anului 2022, iar apoi, dacă doriți mai multe detalii, puteți să studiați raportul în versiunea lungă.

1. Fără infractori pe buletinele de vot la alegerile locale! A devenit lege. Am strigat cu toții „Fără penali în funcții publice” încă din 2017. În iunie 2021 am depus proiectul care urma să elimine posibilitatea pentru abuzatorii de minori să mai candideze în alegerile parlamentare și locale. Un an și jumătate mai târziu, grație negocierilor, am reușit să extind prevederea la toate tipurile de infractori condamnați pentru infracțiuni comise cu intenție, pentru care nu a intervenit reabilitarea. În octombrie 2022, proiectul a devenit lege. Este cea mai importantă reușită a anului, o promisiune onorată față de societatea civilă, cărora le mulțumesc pentru sprijin și încredere! 

2. Fără infractori pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare!, proiect aflat acum la comisii. Alegerile europarlamentare sunt, la acest moment,  singurele alegeri unde un condamnat penal ar mai putea să candideze. De aceea, în octombrie 2022, am depus un proiect de lege prin care am cerut să se  aplice aceleași reguli privind integritatea și în cazul alegerilor europarlamentare. Proiectul de lege se află în acest moment la Senat.

3. Mic Dejun Sănătos (Lapte și Corn). Programele de alimentație școlară reprezintă un punct central în mandatul meu. Ele ar trebui să fie o normalitate în educație, fiind  implementate deja în peste 100 de țări din toată lumea, în timp ce România luptă deja de șapte ani să ajungă în acest punct. La începutul sesiunii trecute am inițiat un proiect de lege, adoptat aproape în unanimitate de Senat, care transformă programul Lapte și Corn, implementat acum foarte mediocru, într-un program de Mic Dejun Sănătos pentru fiecare preșcolar și elev din România. Proiectul se află acum în dezbatere la Camera Deputaților, cameră decizională, unde a obținut deja o serie de avize favorabile. În sesiunea care tocmai a început sper să avem legea votată și promulgată de președinte.

4. Stop Suprataxării Contractelor de Muncă cu Timp Parțial (part-time)! Guvernul a dat lovitura de grație persoanelor cu venituri din activități independente printr-o creștere aberantă a taxării muncii prestate cu jumătate de normă. Acest lucru a dus la desființarea a zeci de mii de contracte de muncă. De aceea am redactat și depus un proiect de lege care să anuleze modificările aduse Codului Fiscal și am cerut revenirea la un regim de impozitare care să permită oamenilor să își câștige un trai decent, fără a fi supraimpozitați dacă aleg să lucreze cu jumătate de normă.

5. Instituirea Registrului Naţional Electronic de Evidenţă a Acordurilor de Asociere Încheiate la Nivel Local – Un raport publicat vara trecută avertiza asupra posibilității ca țara noastră să găzduiască „centre de serviciu” chineze care „ocolesc cooperarea polițienească și judiciară bilaterală oficială”. Dată fiind gravitatea unor astfel de acuzații, am solicitat Ministerului clarificări. Răspunsul primit a relevat faptul că în prezent nu există nici o bază de date care să centralizeze acordurile de cooperare, asociere și/sau înfrățire de la nivel local, semnate între unitățile administrativ-teritoriale din România cu unitățile administrativ-teritoriale din alte ţări. Prin acest proiect de lege propun înființarea unui astfel de Registru de evidență, care să asigure un plus de transparență, esențial pentru apărarea intereselor naționale.

6. 3,5% pentru biblioteci – Am susținut în Comisiile parlamentare proiectul de lege pe care l-am inițiat în sesiunea anterioară privind posibilitatea de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către bibliotecile publice de drept public cu personalitate juridică. Bibliotecile din România au nevoie disperată de susținere. În ultimii zece ani se estimează că au fost închise circa 3000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice, chiar dacă legea spune că acestea se pot închide numai dacă se desființează unitatea administrativ-teritorială respectivă, Acest proiect de lege pune pe masa decidenților chestiunea finanțării bibliotecilor. Ca să devină lege mai sunt câțiva pași și am nevoie de voi pentru a-i parcurge.

7. Modificarea Regulamentului Camerei Deputaților – Două proiecte de hotărâre pentru modificarea Regulamentului Camerei. În primul proiect cer ca semnarea listelor de prezență să se facă la finalul ședințelor, iar în al doilea cer ca deputații neafiliați să se poată înlocui reciproc în ședințe, în condiții similare cu  deputații afiliați unui grup parlamentar. În prezent, deputații neafiliați nu au posibilitatea de a desemna un coleg care să-i înlocuiască în cadrul ședințelor comisiilor, în situații obiective (de exemplu, o suprapunere de program a două comisii).

8. Amendamente la Legea Securității Cibernetice – Am reușit să obțin scăderea considerabilă a amenzilor între 1-3% din cifra de afaceri, de la 5-10%. Am extins termenele de raportare la cinci zile (de la 48 de ore). Am redus obligația de raportare la persoanele juridice care oferă servicii publice.

9. Alături de echipa mea am lucrat și la alte proiecte privind înființarea bibliotecilor, combaterea traficului de persoane, drepturi sexuale și reproductive, planning familial, situația drepturilor omului în China și Iran. Am organizat întâlniri cu susținători, societatea civilă, antreprenori. Am onorat toate solicitările de audiențe individuale.

10. Tot ce am realizat am realizat ca echipă. De aceea, le mulțumesc colegelor mele, Andreea Leonte, Anca Chira și Ella Moroiu. Vă asigur că voi, cei care le plătiți salariile, îi aveți pe cei mai buni angajați pe care i-ați putea recruta. (Dacă sunteți recrutori din privat, vă rugăm să vă abțineți! No poaching!)

Cu încredere în viitor,
Cătălin Teniță

Echipa cabinetului parlamentar: Andreea Leonte, Anca Chira, Ella Moroiu, Cătălin Teniță
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish