„Securitatea cibernetică nu poate însemna faliment pentru privați!” Cătălin Teniță a depus o serie de amendamente pentru a evita sancționarea excesivă și arbitrară a mediului privat

București, 19 decembrie 2022: Un nou proiect de lege inițiat de Guvern, trecut în viteză prin comisiile și prin plenul Camerei Deputaților, introduce obligații draconice de raportare pentru sectorul privat, cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Amendamentele aduse de Cătălin Teniță, unul dintre cei doi deputați care au depus amendamente, au fost respinse fără dezbatere, iar legea a trecut deja de plenul Camerei Deputaților.

Deputatul de București Cătălin Teniță, membru REPER, își exprimă indignarea față de modul în care drepturile fundamentale ale omului și necesitățile economice ale sectorului privat au fost fundamental pulverizate, pe repede înainte, în ședința comună a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și a Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, cele două comisii raportoare ale Camerei Deputaților pe Proiectul de Lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României (PL-x nr. 773/2022).

Dezbaterile în comisiile raportoare au durat mai puțin de o oră, iar amendamentele formulate nu au fost dezbătute.

Ulterior dezbaterii, proiectul de lege a fost trimis tot astăzi, pe repede înainte, în plenul Camerei Deputaților, pentru a fi supusă la vot, astfel încât până miercuri, 21 decembrie, adică poimâine, să fie votată și de plenul Senatului, cameră decizională, fără un minim de dialog privind impactul economic asupra jucătorilor privați, în special a firmelor mici și mijlocii și a celor din industria TIC! Deja luni după-amiază, legea a trecut cu o largă majoritate de votul Camerei Deputaților.

În forma actuală, proiectul de lege prevede obligații draconice pentru sectorul privat de raportare a tuturor incidentelor de securitate, de către toate companiile, indiferent de mărimea sau de gravitatea respectivelor incidente, chiar și a celor minore care nu au niciun impact asupra securității cibernetice a României, în termene extrem de mici (48 de ore). Sancțiunile sunt cu mult mai drastice chiar decât în cazul nerespectării normelor de siguranță alimentară sau de protecție a muncii care pot duce la accidente sau la incidente cu multiple victime. Vorbim despre amenzi care ajung la până la 10% din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă efectiv o „naționalizare” indirectă a activelor companiilor, prin faptul că acestea riscă să ajungă destul de ușor în insolvență!

În calitate de deputat preocupat de promovarea de drepturilor fundamentale ale omului și de susținerea sectorului privat, în special a celor care creează locuri de muncă cu valoare adăugată mare, am depus o serie de amendamente pentru a corecta neajunsurile extrem de grave legii. Acestea au fost respinse în bloc, fără dezbatere, președintele comisiei propunând ca dezbaterea amendamentelor să rămână la latitudinea comisiilor din Senat.

Securitatea cibernetică nu poate însemna faliment pentru privați! Protestăm față de încălcarea gravă a procedurilor parlamentare și a lipsei totale de dialog social și cerem opiniei publice și presei să ia poziție împotriva nesocotirii sectorului privat, care generează valoare în economia românească și alimentează bugetul de stat, prin împovărarea sa cu obligații excesive și toxice, care pot ajunge să fie aplicate într-un mod profund arbitrar de către organele statului”, arată deputatul Cătălin Teniță, membru REPER.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish