Suprataxarea trebuie să dispară! Cătălin Teniță (Partidul REPER) a depus proiectul de abrogare a prevederii care suprataxează contractele de muncă cu normă parțială (part-time), în procedură parlamentară de urgență

București, 15 decembrie 2022: Deputatul REPER de București Cătălin Teniță a depus astăzi, în numele parlamentarilor reprezentând Partidul REPER, în procedură parlamentară de urgență, proiectul de abrogare a prevederii care suprataxează contractele de muncă cu normă parțială (part-time) la nivelul salariului minim pe economie, afectând angajați din categoriile cele mai vulnerabile, dar și mici antreprenori sau antreprenori la început de drum.

Potrivit unei prevederi introduse în luna iulie de actuala coaliție de guvernare, chiar dacă lucrează în cadrul unui contract de muncă part-time, românii trebuie să plătească taxe ca și cum muncesc opt ore pe zi, deci cu normă întreagă, la nivelul salariului minim pe economie. Motivația coaliției fiind că o astfel de măsură va combate munca la negru.

Partidul REPER consideră că acest fenomen nociv pentru angajați și pentru economia României trebuie combătut în mod direct de instituțiile de control ale statului, care trebuie să își facă treaba, și nu prin taxarea excesivă a tuturor celor care muncesc cinstit.

„Peste 100.000 de contracte part-time au fost reziliate din cauza suprataxării. Peste 300.000 de angajați part-time sunt supuși unei birocrații inutile, lună de lună. Zeci de mii de angajatori au rămas fără posibilitatea de a plăti contracte de muncă fracționate, cu impozite rezonabile. Suprataxarea trebuie să dispară!”, arată deputatul Cătălin Teniță, inițiator al proiectului de abrogare a prevederii care suprataxează contractele de muncă cu normă parțială la nivelul salariului minim pe economie.

„Vorbim despre îngrijitori și îngrijitoare din creșe, care lucrează cu și pentru copiii noștri patru-șase ore pe zi. O muncă grea. Vorbim despre persoane care fac curățenie la câteva scări de bloc. Vorbim despre oameni de serviciu din tot felul de firme și instituții, inclusiv ale statului, din școli sau spitale. Toți cei care ce muncesc și sunt totuși la limita sărăciei. Vorbim despre mame sau tați cu copii mici care încearcă să echilibreze necesitățile financiare cu cele legate de grija pentru cei mici. Vorbim despre oameni la început de drum care încearcă să își facă un rost în viață, vorbim despre tineri absolvenți susținuți de părinți. Pe scurt, o astfel de măsură îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre noi. Și vine tocmai de la coaliția de la putere care susține că militează pentru drepturile lor, dar de fapt îi împovărează financiar mai mult decât pe cei ce dețin active financiare sau proprietăți”, subliniază deputatul Cătălin Teniță.

Rezultatele prevederilor introduse în iulie nu au întârziat să apară: doar în primele două luni de la aplicarea acestor prevederi au dispărut aproape 50.000 de contracte de muncă cu normă parțială, iar până la această oră numărul lor s-a dublat: au dispărut 100.000 de contracte de muncă cu normă part-time în perioada iulie – decembrie 2022.

Trebuie menționat că în 2021, acestea reprezentau doar 3,8% din totalul contractelor de muncă încheiate în România, unul dintre cele mai mici procente din UE.

Suprataxarea contractelor de muncă cu normă parțială încalcă totodată mai multe articole din Constituție referitoare la dreptul cetățeanului la muncă și la predictibilitatea fiscală pentru angajatori, inclusiv instituții publice.

Partidul REPER invită toți parlamentarii să se alăture inițiativei parlamentarilor săi și să adopte propunerea în procedură de urgență.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr
en_USEnglish