Un prim pas pentru îmbunătățirea condiției femeii în România: sănătate sexuală și reproductivă și protecție împotriva abuzurilor

Pe toate hărțile legate de drepturile reproductive și de condiția femeii, România este marcată cu 🔴roșu sau 🟠portocaliu.

Cifrele cancerului de col uterin în Europa. Sursa: epfweb.org, hărți privind drepturile reproductive și condiția femeii
Cifrele cancerului de col uterin în Europa. Sursa: epfweb.org, hărți privind drepturile reproductive și condiția femeii

Ioana este o tânără de 20 de ani din România. A născut primul copil la 15 ani. În comunitatea în care trăiește este ceva obișnuit să auzi de părinți adolescenți care au câte doi-trei copii, poate chiar mai mulți. Părinți atât de tineri, încât n-ar avea voie să consume legal alcool în alte state ale lumii.

Ioana și iubitul ei, cu doar un an mai mare decât ea, au acum trei copii. În fiecare dintre sarcini, Ioana a mers la medic de vreo două ori, apoi direct la naștere. Nici cât a fost copil nu prea au dus-o părinții la medic. Nici nu a primit vreo îndrumare despre igienă, protecție împotriva hărțuirii sau despre viață sexuală, în afară de „tu să te ferești!”, fără ca Ioana să înțeleagă ce înseamnă asta. Nu are acces la contraceptive, nu știe ce înseamnă planificare familială, dar și-ar dori să nu mai rămână însărcinată, măcar câțiva ani de acum încolo. Viața ei e deja dificilă cu trei copii, toate trei fete.

A avut diverse probleme de ordin ginecologic, pe care le-a tratat băbește sau le-a ignorat. La medic ajunge cu mare dificultate la oraș, iar serviciile medicale costă. De muncit, în familie muncește doar el, cu ziua – livrează lemne și face reparații ici-colo prin vecini. Câteodată e violent cu Ioana, dar mai țipă și la fete. Un exemplu pe care și Ioana l-a avut în familie, ani de zile. Îi e rușine să se plângă, se învinovățește, crede că lucrurile astea li se întâmplă tuturor femeilor.

Ioana și-ar dori o viață mai bună. Și-ar dori să termine cândva școala, pe care a abandonat-o când a rămas însărcinată, la 14 ani și jumătate. Dacă nu reușește, ar vrea ca fiicele ei să reușească măcar să-și termine școala.

Pe scurt, România este statul UE cu cele mai multe mame minore. Statul UE cu cele mai multe decese de cancer de col uterin – de patru ori mai multe decât media Uniunii. Cu o rată extrem de redusă a vaccinării anti-HPV. Cu femei cu acces limitat sau inexistent la servicii medicale ginecologice în variate comunități locale. Cu femei în situații de hărțuire zilnice, la locul de muncă, la școală, pe stradă, acasă. Cu zeci de mii de femei lovite sistematic, abuzate psihologic sau chiar ucise în propriile case, de către propriii parteneri.

În calitate de membru al Forumului Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale și Reproductive (European Parliamentary Forum – EPF România) – și nu numai -, m-am implicat și mă implic direct în proiecte dedicate femeilor și schimbării în bine a condiției femeii în România.

În următoarea sesiune parlamentară, planul nostru este să oferim aleșilor locali instrumente de implementare practice și politici de susținere, prin programe pentru comunitățile locale de educație, traininguri, distribuirea de bunuri și servicii relevante persoanelor vulnerabile.

Cum facem asta? Lucrăm împreună: am constituit un grup de lucru cu reprezentanți ai societății civile și cu membrii echipei parlamentare pentru a analiza modul în care putem îmbunătăți chestiunile legate de condiția femeii, în special în mediul rural, cu referire la:
– abuzuri sexuale;
– educație și servicii pentru sănătate sexuală și reproductivă;
– violență domestică;
– bullying și hărțuire;
– protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală;
– sarcini la persoane minore.

Primul pas: maparea necesităților și resurselor disponibile în comunități prin inițierea unui dialog instituțional cu autoritățile locale din toate comunitățile României și utilizarea informației relevante de la consilierii locali dispuși să se alăture inițiativei.

Invit în același timp ONG-urile de profil și orice persoană interesată, cu rezultate relevante în domeniu, să vină alături de noi.

Vă vom ține la curent cu pașii concreți.

Sursa infograficului prezentat mai sus: epfweb.org.

Mai multe studii privind sănătatea sexuală și reproductivă în Europa

Femei și fete lăsate fără îngrijire în vremea Covidului

Atlasul Contracepției în Europa 2020:

Atlasul Politicilor Europene privind avortul:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish