București, 20 decembrie 2022 – Comisiile reunite pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională și TIC (Comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială) ale Senatului și-au însușit cu UNANIMITATE punctul de vedere cu privire la tratamentul acordat mediului privat, adus de Cătălin Teniță, deputat REPER de București, în discuția despre legea privind securitatea și apărarea cibernetică a României (PL-x nr.773/2022,) reducând semnificativ cuantumul amenzilor exorbitante prevăzute inițial în lege.
Astfel, Comisiile reunite pentru Apărare și TIC ale Senatului au admis:
✅ scăderea cuantumului amenzilor la 1-3% (de la 5-10%) din cifra de afaceri netă;
✅ eliminarea din textul legii ca titulari de obligații a companiilor și persoanelor fizice care nu furnizează servicii publice sau de interes public.
„Atrăgeam ieri atenția că o serie de prevederi ale legii riscă să pulverizeze sectorul privat cu o serie de obligații excesive, toxice pentru mediul de afaceri. Securitatea cibernetică nu poate însemna falimentul mediului de afaceri, securitatea cibernetică nu trebuie să însemne o sabie deasupra capului privaților!
Astăzi am convins comisiile Senatului să respecte mediul de afaceri. În discuția din cadrul Comisiilor reunite de Apărare și TIC despre legea privind securitatea și apărarea cibernetică a României, Comisiile și-au însușit în UNANIMITATE punctul nostru de vedere de reducere a obligațiilor excesive pentru mediul privat și de scădere a amenzilor la sume mai puțin exorbitante.
Le mulțumim colegilor senatori din toate partidele care au înțeles observațiile noastre, însușindu-și-le sub formă de amendamente”, arată deputatul Cătălin Teniță.
Legea merge mai departe la vot în plenul Senatului, cameră decizională, cel mai probabil miercuri, 21 decembrie.
Reamintim că proiectul de lege, inițiat de Guvern, a trecut în viteză prin comisiile și prin plenul Camerei Deputaților luni, 19 decembrie, având în forma inițială obligații draconice de raportare pentru sectorul privat, cu amenzi de până la 10% din cifra netă de afaceri. Amendamentele aduse de Cătălin Teniță, unul dintre cei doi deputați care au depus amendamente, au fost respinse fără dezbatere la comisiile de la Cameră, iar legea a trecut în aceeași zi de plen, cu o largă majoritate.
Deputatul de București Cătălin Teniță, membru REPER, și-a exprimat imediat nemulțumirea pentru modul în care această lege a fost tratată pe repede înainte în ședința comună a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și a Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, cele două comisii raportoare ale Camerei Deputaților pe Proiectul de Lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României (PL-x nr. 773/2022). Dezbaterile în comisiile raportoare au durat mai puțin de o oră, iar amendamentele formulate nu au fost dezbătute.
Proiectul de lege prevede obligații în sarcina sectorului privat de raportare a tuturor incidentelor de securitate, dar și a amenințărilor, riscurilor sau vulnerabilităților, într-un termen foarte scurt, de numai 48 de ore. În cadrul ședinței Comisiilor reunite de marți, 20 decembrie, a fost adoptat și un amendament care prevedea că termenul de 48 de ore se păstrează doar pentru obligația de raportare a incidentelor de securitate, pentru restul aplicându-se un termen mai lung, de 5 zile.
Sancțiunile prevăzute inițial pentru lipsa de raportare erau cu adevărat draconice, mult mai drastice decât cele ce privesc nerespectarea normelor de siguranță alimentară sau de protecție a muncii, despre care știm că pot duce la accidente sau la incidente cu multiple victime. Vorbim despre amenzi care ajungeau la până la 10% din cifra de afaceri, ceea ce putea însemna efectiv o „naționalizare” indirectă a activelor companiilor, prin faptul că acestea riscau să ajungă în insolvență în urma aplicării unei astfel de amenzi.
În calitate de deputat preocupat de promovarea de drepturilor fundamentale ale omului și de susținerea sectorului privat, în special a celor care creează locuri de muncă cu valoare adăugată mare, deputatul Cătălin Teniță a depus o serie de amendamente pentru a corecta neajunsurile legii.
„Securitatea cibernetică nu poate însemna faliment pentru privați! Protestăm față de încălcarea gravă a procedurilor parlamentare și a lipsei totale de dialog social și cerem opiniei publice și presei să ia poziție împotriva nesocotirii sectorului privat, care generează valoare în economia românească și alimentează bugetul de stat, prin împovărarea sa cu obligații excesive și toxice, care pot ajunge să fie aplicate într-un mod profund arbitrar de către organele statului”, arătase luni deputatul REPER Cătălin Teniță.