De ce ar trebui să ne intereseze pe noi, românii, ce face Republica Populară Chineză

Problemele pe care deja le generează Republica Populară Chineză în privința ordinii de drept internațional și a drepturilor omului nu trebuie ignorate. Nu avem nevoie de alt jucător pe tipicul Rusiei, având însă o putere economică de zece ori mai mare.

Am fost întrebat: de ce ar trebui să ne intereseze aici, în România, ce face Republica Populară Chineză? Ei bine, toată lumea trebuie să știe că, în absența respectării drepturilor omului, extinderea expansivă economică a Chinei reprezintă un pericol cel puțin la fel de mare ca atitudinea agresivă a Rusiei față de Europa!

Împreună cu colega mea consilier Andreea Leonte, specialistă în problematica chineză, am plecat astăzi la Washington, la programul anual al Interparliamentary Alliance on China (ipac.global), un grup de 25 de state în care am calitatea de copreședinte al filialei române alături de Alexandru Muraru.

China este o putere enormă cu o amprentă economico-socială pe măsură, dar cu valori neconforme cu idealurile democrației, cu un singur partid conducător, fără o societate civilă, primind necontenit acuzații legate de drepturile omului.

Iar drepturile omului NU sunt negociabile, fie că vorbim despre cetățeni ai unor țări democratice, fie că vorbim despre cetățeni chinezi.

Trebuie așadar să vorbim mai mult despre China, informat. În zilele următoare chiar asta vom face aici pe pagină: o serie de materiale legate de intervenția Chinei în spațiul internațional și de lucrurile care s-au întâmplat în Taiwan, Hong Kong, în zona uigură. Și vă invit să adresați întrebări pe această temă în comentarii.

IPAC reunește 25 de state cu un țel comun. Mai exact, cele 24 de state înțeleg că vom interacționa economic și politic cu China, dar că trebuie să facem acest lucru în baza unui set de principii și valori clare, comune. Vorbim despre:

– valorile democrației;
– drepturile omului și declarația privind drepturile omului – pe care inclusiv China a semnat-o;
– protecția mediului;
– protecția proprietății;
– dreptul la muncă;
– protecție substanțială în muncă.

Vă invit să îmi adresați întrebări în comentarii, pe Facebook. Vom posta informații despre discuțiile de la Washington pentru și mai multă claritate în subiect.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish