Așa cum v-am anunțat, mă aflu la Washington DC și particip la programul anual al Alianței Interparlamentare cu privire la China (ipac.global), în calitate de copreședinte al filialei române.
Este un moment esențial pentru viitor. De la invazia Rusiei în Ucraina a devenit tot mai clar că tendințele autoritare ale jucătorilor statali de importanță globală trebuie contracarate. Că nu trebuie să acceptăm excepții când vorbim de drepturile omului, protecția mediului, de standarde cu privire la muncă și eliminarea muncii forțate, de protecția proprietății, de respectarea identității socio-culturale a tuturor comunităților.
IPAC reunește 25 de state cu un țel comun. Mai exact, cele 25 de state înțeleg că vom interacționa economic și politic cu China, dar că trebuie să facem acest lucru în baza unui set de principii și valori clare, comune. Vorbim despre:
– valorile democrației;
– drepturile omului și declarația privind drepturile omului – pe care inclusiv China a semnat-o;
– protecția mediului;
– protecția proprietății;
– dreptul la muncă;
– protecție substanțială în muncă.
Este nevoie așadar să interacționăm cu Republica Populară Chineză pentru rezolvarea unora dintre cele mai pregnante probleme ale lumii, precum schimbările climatice. Dar în același timp trebuie să definim clar acest set de principii care sunt nenegociabile.
Și să acționăm coerent, ca un concert al democrațiilor liberale.
2 răspunsuri