Două avize favorabile cu UNANIMITATE pentru „Mic Dejun Sănătos” la Camera Deputaților! Proiectul propus de deputatul REPER Cătălin Teniță îmbunătățește Programul pentru Școli al României (Laptele și Cornul)

București, 7 decembrie 2022: Modificările propuse de deputatul REPER Cătălin Teniță asupra Legii privind Programul pentru Școli al României au primit ieri și astăzi, cu UNANIMITATE de voturi, avize favorabile de la Comisia pentru Drepturile omului și respectiv Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Deputatul Cătălin Teniță a depus proiectul de modificare a legii în luna septembrie a acestui an pentru a transforma singurul program de alimentație școlară cu acoperire națională, cunoscut în prezent sub denumirea „Laptele și Cornul”, într-un „Mic Dejun Sănătos” cu valoare nutritivă, cu adevărat proaspăt, diversificat, inclusiv pentru copiii cu intoleranțe alimentare, și cu o componentă educativă reală, nu doar pe hârtie.

Modificarea Ordonanței de Guvern privind Programul pentru Școli al României (Lapte și Corn), propusă de deputatul REPER Cătălin Teniță, va intra la vot în plenul Camerei Deputaților cel mai probabil în luna ianuarie. Senatul a adoptat deja modificările cu 119 voturi „pentru” din 120, iar Camera Deputaților este forul decizional.

„Pentru Mic Dejun Sănătos în școli avem deja două avize favorabile cu UNANIMITATE în două comisii ale Camerei Deputaților. Și asta după un vot cu adevărat covârșitor la Senat, 119 voturi „pentru” din 120. Sunt rare aceste momente în care politicieni din toate partidele își dau mâna să facă bine comunităților. În care înțeleg că doar un copil bine hrănit se poate concentra cu adevărat pe studiu. Un copil care are acces la un meniu diversificat și gratuit la școală va fi mai atent în clasă, va putea acumula cunoștințe, va avea o șansă în plus să ajungă un adult echilibrat. Și știm cu toții cât de mare nevoie avem nevoie de asemenea oameni în societatea noastră grav afectată de lipsuri, timp de atâția ani de zile, grav afectată inclusiv de exilul celor plecați din nevoia de a pune o pâine pe masă pentru copiii lor. Le mulțumesc tuturor colegilor din Senat și Camera Deputaților pentru votul lor de până acum. Le mulțumesc în general tuturor colegilor și cetățenilor care înțeleg că trebuie să investim în copiii noștri pentru a construi o societate solidă. O societate în care și copiii, și familiile lor să aleagă să rămână și să construiască mai departe”, arată deputatul Cătălin Teniță.

Schimbările propuse:

– Lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent);

– Fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent);

– Cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție, cu excepția zilelor de școală care urmează după o sărbătoare legală;

– Alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten;

– Susținerea micilor producători locali (licitații pe loturi de mai mică extindere geografică și cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziționate);

– Posibilitatea de susținere a bugetelor locale prin alocarea sumelor necesare pentru achiziționarea produselor în timp util (afectează cele mai mai vulnerabile comunități);

– Metode de achiziție pe lanțul scurt;

– Posibilitate de indexare cu inflația pentru a elimina situații în care nu se prezintă la licitații furnizorii (cum e cazul acum);

– Măsuri educative pentru nutriție, pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de concepte precum agronomie rurală, evitarea risipei alimentare și protecția mediului;

– Monitorizarea programului în regim de date deschise.

Din 2017 România este participantă în Programul pentru școli al Uniunii Europene, susținut din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat. În anul școlar care tocmai a început, aproape 1,9 milioane de copii (1.885.225) primesc lapte, corn și fructe la școală.

În termenii actuali, un copil primește constant, în fiecare zi de școală, doar cornul, pe când laptele și produsele lactate se oferă doar câte trei porții pe săptămână, iar fructe și legume doar de două ori pe săptămână. Totodată, cornul nu este mereu proaspăt, iar produsele oferite nu sunt diversificate și nu acoperă suficient din necesarul zilnic de elemente nutritive necesare unui copil.

Ca parte din program, copiii ar trebui să beneficieze și de măsuri educative care să promoveze obiceiuri alimentare sănătoase și care să-i apropie de mediul înconjurător și de concepte precum agronomie rurală și evitarea risipei alimentare. În anul școlar 2020-2021, doar o treime dintre preşcolari și elevi au beneficiat de aceste măsuri educative, deși există un buget special alocat acestui scop.

Deputatul Cătălin Teniță a propus remedierea acestor patru mari probleme prin Legea privind modificarea și completarea Ordonanței nr. 13 din 18 august 2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, înaintată în luna septembrie în Parlamentul României.

Regăsiți pe larg Proiectul și Expunerea de motive aici:

  1. Textul Proiectului de lege: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22b548FG.PDF
  2. Expunere de motive: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22b548EM.PDF

Autoritatea responsabilă de monitorizarea şi evaluarea Programului pentru școli al României este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

În anul școlar 2022-2023, programul are ca beneficiari un număr de 1.885.225 de preșcolari din grădinițele de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate cu program normal de 4 ore și elevi din învățământul primar și gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat (în scădere de la 1.903.851 de beneficiari în anul școlar 2021-2022), dintre care 2.648 sunt copii provenind din Ucraina. 

În anul școlar 2022-2023 bugetul alocat implementării Programului pentru școli al României este de 578.258 lei (în creștere de la 501.553.278 lei în anul școlar 2021-2022) echivalentul a 113.730.224,89 euro, din care: 

ajutor financiar din partea Uniunii Europene în valoare de 85.896.139 lei (17.356.262 euro), repartizat astfel: 6.900.318 euro pentru fructe şi legume; 10.455.944 euro pentru lapte și produse lactate;

ajutor financiar național – 476.954.744 lei  (96.373.963 euro).

Mai multe informații sunt disponibile aici:

ADOPTATĂ la Senat cu 119 voturi din 120! Transformarea Programului pentru Școli al României în „Mic Dejun Sănătos” din „Lapte și Corn”, propusă de deputatul REPER Cătălin Teniță, merge acum la Camera Deputaților

Deputatul Cătălin Teniță continuă demersurile dedicate copiilor României: Modificarea Legii privind Programul pentru Școli (Lapte și Corn), singurul program de alimentație școlară cu acoperire națională

„Cornul și laptele” se pot transforma într-un mic dejun sănătos. Am depus un nou proiect de lege în acest sens

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Reddit
Telegram
Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

en_USEnglish